Descriere:
T3 (Liothyronine) - 30 comprimate x 25 µg
T3 (Liothyronine) - 30 tablete x 25 µg conține hormonul Triiodothyronine - acesta este un aminoacid iodat care stimulează celulele tiroidiene și are capacitatea de a extrage iodul din plasma sanguină. Acesta reglează creșterea și dezvoltarea normală a organismului, influențează reglarea metabolismului și activitatea sistemului nervos. Adesea, acest hormon este utilizat pentru pierderea în greutate, deoarece accelerează metabolismul într-un mod uimitor.
Dozele sunt de la 25-50 micrograme (µg) zilnic, începând cu 25, iar unii sportivi (inclusiv femei) împart tableta în două și obțin rezultate excelente.
Triiodotironina se eliberează din legătura sa cu proteinele de transport, apoi se determină prin analiză radioimunologică.
Aveți grijă înainte de a utiliza acest preparat, deoarece este foarte puternic și eficient. Asigurați-vă că nu aveți probleme cu tiroida, deoarece vă poate cauza probleme de sănătate.
Hormonul T3 (triiodotironină) este potrivit pentru pierderea în greutate, dar este recomandabil să faceți teste tiroidiene în prealabil, deoarece este posibil să nu aveți nevoie să îl luați.
Glanda tiroidă este unul dintre conductorii sistemului hormonal din organism. Din acest motiv, orice examinare serioasă din zilele noastre ar trebui să includă o examinare a glandei tiroide și a nivelurilor de hormoni secretați de aceasta. Glanda tiroidă în sine are forma unui fluture și este poziționată ca un scut (de unde și numele) în fața traheei, imediat sub mărul lui Adam. În stare normală, cântărește aproximativ 20 g și este greu de palpat. Funcția sa principală este de a produce din iod și proteine un anumit tip de hormoni endocrini, care la rândul lor reglează următoarele procese:
- temperatura corpului și eliberarea de căldură
- dezvoltarea și creșterea organismului
- metabolismul
- comportamentul
- maturizarea creierului la nou-născuți.
Cum funcționează glanda tiroidă
Acesta este alcătuit din așa-numiții foliculi - bule în care se produc cei doi hormoni principali - triiodotironina (numită pe scurt T3) și tiroxina (T4). În acest scop, glanda folosește iodul introdus odată cu dieta în organism. T4 este prohormonul, în timp ce T3 este de fapt hormonul activ, care este de 3 până la 8 ori mai activ decât T4.
Ambii hormoni sunt depozitați în așa-numiții foliculi prin legarea la o proteină numită tiroglobulină. Atunci când ajung în sistemul circulator, cei doi hormoni au o viață relativ scurtă. Secreția lor depinde de hipotalamus, care, atunci când "înregistrează" o nevoie de ei în organism, secretă o proteină numită TRH.
Proteina TRH se leagă de anumiți receptori din glanda pituitară, iar aceasta, stimulată în acest fel, secretă un hormon numit TSH - hormonul de stimulare a tiroidei (tiroida este denumirea latină a glandei tiroide). TSH se leagă de receptorii din celulele tiroidei, se activează sistemul celui de-al doilea mesager și începe sinteza de T4. Acesta este eliberat în sânge, ajunge în țesuturile și organele țintă, unde este transformat în T3 și își exercită efectele biologice.
Deoarece T3 și T4 nu sunt solubile în apă și nu se pot deplasa independent în sânge, acestea se leagă de obicei de un sistem de transport numit TSG - globulină de legare a tiroidei. Ca și în cazul celorlalți hormoni pe care îi cunoaștem deja, doar T3 liber este activ. Când ajunge în creier în cantități mai mari, se leagă de receptorii din hipotalamus și blochează eliberarea de TCH, adică oprește secreția de hormoni tiroidieni. Natura a creat astfel un mecanism de autocontrol al producției de hormoni numit feedback negativ.
Cel mai adesea, intrarea T3 în celulă duce la activarea nucleului celular și la producerea unui anumit tip de proteine care satisfac nevoile corespunzătoare - proteine a căror lipsă a stimulat hipotalamusul să înceapă sinteza hormonilor tiroidieni.
Funcția tiroidiană crescută și scăzută
În cazul creșterii funcției glandei (hipertiroidism), care se exprimă prin creșterea producției de T3 și T4, se înregistrează simptome tipice. În primul rând, metabolismul funcționează la o viteză anormal de mare, există o creștere a temperaturii corpului, a ritmului cardiac, nu de puține ori a tensiunii arteriale. Există insomnie, tremurături, transpirație frecventă, stare de rău și apetit crescut, dar fără creștere în greutate.
Acest lucru apare cel mai adesea atunci când anumite zone ale glandei nu "ascultă" de controlul hipotalamusului și al hipofizei și produc mai mult decât cantitatea necesară de hormoni. O astfel de afecțiune este posibil să apară în cazul bolilor autoimune, când organismul însuși produce substanțe imune care stimulează creșterea și "nesupunerea" glandei.
Acest lucru duce la o creștere numită în Bulgaria "gâscă". Similar este mecanismul binecunoscutei boli Bazed. Aceasta se caracterizează prin proeminența ochilor. Doar 20 la sută din acest tip de boală afectează sexul masculin. Cel mai adesea hipertiroidismul este tratat medical cu un rezultat foarte bun, dar nu de puține ori, pentru a distruge glanda, este necesară administrarea de iod radioactiv. Apoi vine rândul terapiei de substituție cu hormoni tiroidieni, care durează pentru tot restul vieții.
Cu funcție tiroidiană redusă
Organismul suferă de o lipsă de T3 și T4, cea mai frecventă cauză fiind deficitul de iod din alimentație. Hipotalamusul și hipofiza "prind" această deficiență și stimulează glanda să producă continuu din ce în ce mai mulți hormoni, ceea ce nu este posibil. Glanda crește enorm, se formează un " gușă", care, spre deosebire de cel descris mai sus, nu produce suficient T3 și T4. Energia din organism nu este suficientă, toate procesele sunt mai lente și mai leneșe - există tulburări de concentrare mentală, oboseală ușoară, valuri de frig, apatie, nu de puține ori stări depresive.
Deși apar rar la bărbați, aceste afecțiuni nu trebuie subestimate de medici. În plus, înaintarea în vârstă duce și aici la o producție mai rară de hormoni. Formele ușoare ale bolii se tratează prin adăugarea de iod în alimentație, iar cele mai grave prin terapie de substituție cu hormoni tiroidieni.
De ce temperatura corpului este întotdeauna în jurul valorii de 36,8 grade
Principala sursă de energie pentru producerea de căldură în organism este descompunerea substanțelor. Dar de ce temperatura corpului este de cele mai multe ori exact 36,8 C? Motivul principal este reprezentat de enzimele vitale care catalizează toate procesele din corpul nostru, care funcționează cel mai bine la această temperatură și își perturbă activitatea (și funcționarea tuturor sistemelor importante din organism) atunci când aceasta se schimbă. Creaturile cu sânge cald (păsări, mamifere și oameni) pot exista în mod normal doar într-un interval îngust de temperatură, iar acesta este prețul evolutiv pe care l-au plătit pentru perfecțiunea lor.
Tiroida mea funcționează încă normal?
Aceasta este o întrebare pe care aproape fiecare persoană și-o pune atunci când citește mai multe despre această glandă! O temperatură corporală normală este un semn aproape sigur al unui răspuns pozitiv. Luați-vă doar temperatura într-o dimineață - dacă este mai mare de 36,8?C, solicitați asistență medicală.
Scăderea temperaturii corporale se datorează cel mai adesea unei cantități insuficiente de T3 și T4 în sânge, descompunerii necorespunzătoare și incomplete a țesutului adipos și insuficienței de energie și căldură pentru organism. Astfel, pe lângă simptomele descrise mai sus, creșterea în greutate are loc în detrimentul unei creșteri a țesutului adipos.
Ce poate face medicul?
Până de curând, glanda tiroidă la femei era o problemă secundară care trebuia rezolvată pe fondul menopauzei. Despre modificările "masculine" ale acesteia practic nimeni nu vorbea. Cu toate acestea, tratamentul tulburărilor de secreție a glandei este o misiune foarte delicată și responsabilă, deoarece dozarea exactă a preparatelor este o adevărată artă.
În prezent, funcția tiroidiană hipoactivă este diagnosticată mai frecvent, care este de obicei tratată cu terapie de substituție. În Statele Unite, în 1997 au fost eliberate 36 de milioane de rețete pentru medicamente care conțin hormoni tiroidieni. Acest lucru este oarecum ciudat, deoarece se știe că doar 4% din populația îmbătrânită prezintă tulburări ale secreției deT3 și T4. În mod paradoxal, numărul de rețete care conțin prescripții pentru hormoni crește în fiecare an. Oare recomandarea de hormoni pentru persoanele sănătoase are și un efect profilactic împotriva efectelor deficienței hormonilor tiroidieni descrise mai sus? Acest lucru nu este clar în acest moment - dar va deveni probabil clar în viitorul apropiat!
Cum pot fi măsurate nivelurile T3 și T4 în organism? În timp ce în cazul altor hormoni, înaintarea în vârstă duce la schimbări pronunțate, aici schimbările nu sunt întotdeauna prezente. În plus, glanda tiroidă este poate singurul organ endocrin a cărui funcție afectată poate fi recunoscută relativ ușor (de către un medic cu experiență, desigur) doar prin simptome tipice. Testarea hormonală nu este recomandată la fiecare pacient. Sau, așa cum spunea Sir William Osler, unul dintre marii medici ai secolului al XIX-lea, "lăsați pacientul să vorbească suficient de mult timp, diagnosticul se va prezenta de la sine"!
Prin urmare, cel mai bine este ca o persoană să se auto-monitorizeze și să înregistreze simptomele.
Numai dacă este necesar, este de dorit să se facă un test de sânge pentru T3 și T4 - în formă liberă, desigur. Este posibil ca nivelurile hormonale să fie normale și totuși pacientul să aibă plângeri. Din acest motiv, mulți specialiști recomandă testarea hormonilor în urină excretată pe o perioadă de 24 de ore. Dacă se folosește o astfel de metodă, se recomandă, de asemenea, examinarea suplimentară a hormonilor din cortexul suprarenal. Cortizolul este important pentru conversia T4 înT3.
Poate că aici este locul pentru a reitera simptomele grave ale secreției insuficiente de hormoni de către glanda tiroidă. Scăderea temperaturii corporale, apatie, oboseală ușoară, stări depresive, creștere în greutate, piele uscată și unghii fragile, răni greu de vindecat, dureri articulare.
Atunci când secreția este anormal de crescută, se observă creșterea temperaturii corpului, tulburări și creșterea apetitului, puls rapid, neliniște, iritabilitate, palpitații.
Ce poate face fiecare dintre noi pentru a-și păstra funcția tiroidiană cât mai mult timp:
- Reduceți aportul de carbohidrați la mese cu cel puțin 50 la sută. Acest lucru reduce nevoia de a secreta insulină, care, la rândul său, activează formarea T3.
- limitați stresul cât mai mult posibil - cortizolul (hormonul stresului!) duce la reducerea funcției glandelor!
Urmând astfel anumite reguli de viață, oferiți organismului dumneavoastră o șansă de a face față dificultăților care apar odată cu vârsta.
Recenzii
Nu există comentarii încă